
Sultana Khaya har blivit en symbol för den västsahariska frihetsrörelsens fredliga motstånd. I över 450 dagar har hon och hennes familj suttit i husarrest. Enbart på grund av hennes engagemang och arbete för mänskliga rättigheter och Västsaharas rätt till självständighet.
Sultana är medlem i organisationen the Saharawi Organ Against the Moroccan Occupation (ISACOM) som grundades i september 2020 och förespråkar det västsahariska folkets rätt till självbestämmande samt arbetar för frigivningen av politiska fångar. Sultana har varit aktivist i många år och otaliga gånger utsatts för fysiskt, psykiskt och sedan 2021 även sexuellt våld av marockanska säkerhetsagenter och poliser.
Fängslad för att ha delat ut flygblad
Redan 2007, när den då 27-åriga Sultana var student i Marrakech i Marocko och en dag delade ut flygblad om Västsahara, greps hon av polisen, hon misshandlades så svårt att hon förlorade sitt ena öga, fängslades och dömdes till tre månaders fängelse. 2009 återvände hon till den ockuperade delen av Västsahara. När hon klev ur flygplanet gjorde hon det med Västsaharas flagga i händerna. Något som för de flesta inte skulle ses som någon provokation. Men för den marockanska ockupationsmakten är det fullständigt oacceptabelt eftersom det bryter mot lagen som förbjuder ”ifrågasättande av Marockos territoriella integritet”.
Könsbaserat våld har efter krigsutbrottet i november 2020 ökat kraftigt och verkar nu blivit en noga kalkylerad taktik där säkerhetsagenter begår övergrepp mot aktivister, ofta i aktivisternas egna hem och med deras familjer närvarande. En av de värst utsatta är Sultana Khaya.
Sex dagar efter att vapenvilan mellan Polisario och Marocko brutits stoppade marockanska agenter Sultana vid en kontroll efter vägen. Efter att visitationer som Sultana själv beskriver som ”mycket förödmjukande” beordrades hon isolera sig i sitt hem. När hon anlände till familjens hus misshandlade agenterna Sultanas 84-åriga mamma Minatu. Dagen efter försökte släktingar till Sultana besöka henne, men misshandlades av agenter stationerade utanför huset. Sen dess har Sultana och hennes familj satts under permanent bevakning, utan arrestorder eller att åtal väckts mot dem. Poliser eller agenter är stationerade antingen direkt eller nära huset dygnet runt. Familjen får inte ta emot besök och misshandlas om de försöker lämna sitt boende. “Alla som vågat försöka besöka oss har blivit förföljda, hotade, arresterade, torterade eller uppsagda från sina jobb.” säger Sultana.
Fortsätter det fredliga motståndet
Varje dag går Sultana upp på sitt tak för att vifta med den västsahariska flaggan för att hålla kampen levande. Att inneha en västsaharisk flagga är dock olagligt enligt den Marockanska staten. Fredliga stödmanifestationer för Sultana och hennes familj har brutits upp med våld av den marockanska polisen.
Sultana har, i likhet med andra människorättsförsvarare, upprepade gånger blivit utsatt för marockanska myndigheters trakasserier och våldshandlingar i försök att stoppa hennes arbete. Hon förklarar att hon endast är ett av alla exempel på vad västsahariska kvinnor får utstå när de kämpar för att stärka de mänskliga rättigheterna.
Läs om fler människorättsförsvarare i vår rapport: ”Defending Human Rights – Sahrawi women fighting for freedom”.
