Demografiska trender: Unga som förändringsaktörer

Foto: Emmaus Stockholm / Caroline Nord

I år har det gått 10 år sedan startskottet för arabiska våren. Vad har massprotesterna och demonstrationerna lett till? Har folkets röster blivit hörda? Maghreb-regionen präglas av en ung befolkning – är det en belastning eller en möjlighet till förändring?  

För ett decennium sedan samlades tiotusentals västsaharier utanför huvudstaden El Aaiún och byggde upp ett protestläger, Gdeim Izik. Denna massprotest mot Marockos ockupation kallas av flera för en av de politiska händelserna som bidrog till startskottet till den arabiska våren.

Idag, 10 år senare och med facit i hand, har det endast skett en någorlunda demokratisk övergång i Tunisien bland de länder där folkets röster hördes på gatorna under arabiska våren. Faktum är att den demokratiska utvecklingen i många länder tvärtom har gått baklänges. Samtidigt fortsätter kränkningar av mänskliga rättigheter och våld mot journalister, människorättsförsvarare och demokratiaktivister varje dag.

Demografiskt sett präglas regionen av en mycket ung befolkning vilket medför utmaningar då utbildnings- och arbetsmarknadssystemen inte skapar tillräckligt med arbetstillfällen för unga. Det leder till missnöje, social oro och minskad tilltro till institutioner. Den stora andelen unga visar även vikten av representation och integration av unga i beslutsfattande processer för att uppnå en hållbar, inkluderande och demokratisk utveckling. Kan den yngre generationen fungera som förändringsaktörer och bidra till utveckling?

Det här är den första delen i en serie artiklar om fredsutsikter, ett decennium efter den arabiska våren i Maghreb-regionen. Artiklarna dyker djupare i fem teman och beskriver utmaningar och möjligheter. Den första delen behandlar demografisk förändring och ungas roll som fredsaktörer. Därefter publicerar vi artiklar om politisk utveckling, ekonomiska möjligheter och utmaningar, jämställdhet och mänskliga rättigheter. Artikelserien fokuserar främst på fyra länder i Maghreb: Algeriet, Marocko, Tunisien och Västsahara. Hur har decenniet efter den arabiska våren utspelat sig – vad har uppnåtts och vad har förlorats?

Artikelserien följs upp med ett seminarium under MR-dagarna i Göteborg med paneldeltagare från regionen. Läs mer här:  10 years of Arab Spring: Justice and Democracy in the Maghreb?

Framsida på rapporten om demografiska trender: unga som förändringsaktörer

Läs och ladda ned rapporten här:  

Demographic trends: Youth as opportunity for change