Emmaus Stockholm på Urkult

Även i år deltar vi under folkfesten Urkult i Näsåker. Tillsammans med Afrikagrupperna och Västsaharisk Gemenskap i Sverige vill vi lyfta frågan om Västsahara – Afrikas sista koloni. Under tre dagar samlas människor från olika delar av världen och utbyter musik, kultur och kunskap.

På folkfesten Urkult finns konserter, aktiviteter för barn och vuxna, kurser, verkstäder, poesiskolor, hantverk och ekologisk mat. Under festivalen, som pågår mellan den 2:a och 4:e augusti, kommer du ha möjlighet att träffa oss i Fair Trade-boden, på Solidaritetstorget, under en filmvisning med efterföljande samtal och på Fredsloppet.  Kom gärna och diskutera freds- och solidaritetsfrågor och ockupationen av Västsahara med oss!

 

Salamo Hamad utför en västsaharisk teceremoni under Urkult 2017.

 

 

Program:

Torsdag 2/8:
Du hittar oss i Fair Trade-boden och på Solidaritetstorget. Du har möjlighet att diskutera Västsahara och att delta i en västsaharisk teceremoni. I Fair Trade-boden finns även möjligheten att handla rättvisemärkta produkter, producerade av småskaliga bönder i Syd.

Fredag 3/8:
Du hittar oss i Fair Trade-boden och på Solidaritetstorget.

Filmvisning av dokumentären ”Rifles or graffiti” med efterföljande samtal.

När: 14.00-15.30
Var: Biosalongen på Markusgården
Entré: Fritt inträde

Om Rifles or graffiti:
Det västsahariska folket har levt i över 40 år under marockansk ockupation. Hälften av befolkningen har flytt till Algeriets öken där de bor i flyktingläger och är beroende av humanitärt bistånd. Den andra delen av befolkningen bor i det ockuperade området som präglas av förtryck och systematiska brott mot mänskliga rättigheter. Under början av 90-talet gick FN in och medlade fram en vapenvila mellan Västsahara och Marocko. De utlovade en folkomröstning som ska ge befolkningen rätt att rösta om landets framtid. Men omröstningen har fortfarande inte, 27 år senare, ägt rum. Så lång väntan har gjort att många västsaharier vill gå tillbaka till krig för att ta sig ur situationen. Icke-våldsaktivister argumenterar dock för att de genom att föra en icke-våldskamp kan nå självständighet. För icke-våldsaktivister är det de fredliga aktionerna som är vägen till ett nytt samhälle som bygger på mänskliga rättigheter. Mitt i denna debatt försöker västsahariska mediekollektiv visa och förklara för resten av världen om de kränkningar som västsaharier möter i de ockuperade områdena.

Efter filmen samtalar vi med den västsahariska aktivisten Elwali Amidane som är uppvuxen i den ockuperade delen av Västsahara. Här kan du läsa en intervju med Elwali. Dokumentären är textad på svenska och samtalet sker på svenska.

Trailer: https://vimeo.com/220109203

Lördag 4/8:
Du hittar oss i Fair Trade-boden och på Solidaritetstorget.

Spring för fred och solidaritet!

När: 11.00-12.00
Var: Vi möts vid Solidaritetstorget och avslutar på samma plats.

Om Fredsloppet:
Är du också arg över världens orättvisor? Ett sätt att kanalisera ilska och frustration kan vara att omsätta det i rörelse. Delta i fredsloppet tillsammans med oss, Afrikagrupperna, Urkult och Västsaharisk Gemenskap i Sverige. Du kan springa/gå i solidaritet med den fråga som ligger dig närmast om hjärtat. Vi som arrangerar fredsloppet kommer springa i solidaritet med Västsahara – Afrikas sista koloni. Banan är på ca 4,2 km och vi kommer dela in oss i två grupper, en spring- och en gånggrupp så att alla kan vara med utifrån sina förutsättningar. Fina priser lottas ut vid målgången.

 

 

Programmet uppdateras löpande.