EU-domstolen upphäver EU och Marockos handels- och fiskeavtal i ockuperade Västsahara. Domstolen avslår alla överklaganden från EU-kommissionen och Europeiska rådet.
Ordföranden för EU-domstolen, Koen Lenaerts, klargjorde den 4 oktober, att handels- och fiskeavtal mellan EU och Marocko som involverar det västsahariska territoriet inte är giltiga och ska upphöra inom ett år.
– Västsahara tillhör inte Marocko, det har EU-domstolen med all tydlighet visat. Domstolens beslut är en stor seger, inte bara för det västsahariska folket som blivit bestulna på naturresurser, utan även för det internationella samfundet och upprätthållandet av den regelbaserade världsordningen, säger Brian Kelly, generalsekreterare Artikel2.
EU-domstolen har redan fastslagit att EU och Marocko inte kan sluta avtal som inkluderar västsahariskt territorium i två domar 2016 och 2018. Domstolen slog då fast att Västsahara är ett separat och distinkt territorium över vilket Marocko inte har någon suveränitet. Därmed kan EU och Marockos avtal endast inbegripa västsahariskt territorium om det västsahariska folket ger sitt samtycke, enligt deras rätt till självbestämmande.
I stället för att söka samtycke förhandlade EU-kommissionen med Marocko om ett ändringsförslag så att Västsahara ändå inkluderades i avtalen. Därefter konsulterade man marockanska myndigheter och intressenter och använde dessa konsultationer som argument för att de fått samtycke. Det västsahariska folket visade sitt motstånd utan att få gehör och sökte därmed rättslig prövning.
EU-domstolen dömde till Västsaharas fördel igen, och förtydligade att det är den av FN utsedda representanten för folket, Front Polisario, som ska ge samtycke. EU-kommissionen och Europeiska rådet överklagade domen. I dag har EU-domstolen ogillat överklagandet i sin helhet.
I samband med att Europeiska utrikestjänsten EEAS och Kommissionen tog fram ett förslag till förhandlingsmandat som syftade till att inkludera Västsahara i EU och Marockos avtal gjorde den svenska regeringen en tydlig nationell deklaration. Den fastslog att ett framtida avtal måste respektera folkrätten, inklusive EU-domens stadganden rörande det västsahariska folkets samtycke.
– Domen styrker den hållning som Sverige länge haft i frågan. Det är hög tid för Sverige att intensifiera arbetet med att vara en röst för internationell rätt och försvara de universella principerna om suveränitet och rätten till självbestämmande i sammanhang som EU, Nato och OSCE, säger Brian Kelly.
Pressmeddelandet publicerades via Cision 2024-10-07. Klicka här för att komma till Artikel2:s konto på Cision.