Hållbara inslagningar – en klimatsmart affärsidé i tiden

18-åriga Yesmine har startat ett företag med klimatsmarta, miljövänliga paketinslagningar som affärsidé.
Foto: Hanna Weman

Varje år slår vi svenskar in julklappar i sån mängd att pappret hade räckt flera varv runt jorden. Mycket av pappret återvinns inte heller utan hamnar direkt i hushållssoporna så snart Tomten har stängt dörren. Det är såklart inte hållbart. En som vågar utmana det vanliga sättet att slå in klappar är UF-företagaren Yesmine Ben Amara, som har startat ett företag med klimatsmarta, miljövänliga paketinslagningar som affärsidé.

– Jag erbjuder inslagningar i tyg som jag viker enligt Furoshiki-metoden, som är en gammal japansk metod från 1200-talet. Ursprungligen är det namnet på det tyg som japanerna packade in sina kläder i när man badade, så att de inte skulle blandas ihop. Resultatet blir i alla fall jättevackert och det behövs varken tejp eller snören, förklarar Yesmine.

Yesmine Ben Amara är 18 år och läser Ekonomiprogrammet på Hersby gymnasium på Lidingö. Under tredje året får alla ekonomistudenter möjlighet att starta ett företag inom Ung Företagsamhet (UF) för att utveckla kreativitet, företagsamhet och entreprenörskap. Under Schysst Jul hade Emmaus Stockholm ett samarbete med henne och Le Cadeau UF, som hennes UF-företag heter. Yesmine erbjöd inslagning av alla fynd från den schyssta julmarknaden för en mindre peng. Tygerna hon använde var insamlade via Emmaus Stockholms gåvoinlämning.

– Det som är extra bra är att inslagningen kan användas flera gånger. Man kan säga att mottagaren får två presenter i en; dels själva gåvan och dels inslagningen. Den kommer kunna användas till hundratals paket i framtiden och bidrar därför till mindre avfall i form av papper och tejp.

Förutom ett miljövänligt alternativ till paketinslagning så har Yesmine även designat presentpåsar i två olika storlekar till försäljning. Även de är sydda av återbrukade tyger och de är är särskilt framtagna för den som vill ge biljetter till upplevelser i julklapp eller för den som vill ha ett snabbt inslagningsalternativ till en mindre gåva.

– Påsarna är så dekorativa att de kan stå framme i bokhyllan. En presentpåse som jag fick av en kompis från Frankrike är faktiskt inspirationen till hela min affärsidé. Det är också anledningen till att jag valde företagsnamnet Le Cadeau som betyder gåva på franska, avslutar Yesmine.

Om du själv är intresserad av att minska avfallet och slå in julklappar i återbrukade tyger så finns det instruktioner i Furoshiki-metoden på exempelvis Youtube. Om du ändå föredrar de traditionella pappersinslagningarna, så se i alla fall till att du sorterar avfallet på rätt sätt!

Presentpapper: Pappersförpackning
Vanliga presentsnören: Hushållsavfall
Papperssnören: Pappersförpackning
Kartonger: Pappersförpackning
Frigolit: Plastförpackning
Kuvert, alla typer: Hushållsavfall
Kort: Pappersförpackning