Om-och-om-igen-samhället tar plats i köpcentret Nacka Forum

I helgen var det invigning av den nya cirkulära hubben i Nacka Forum. Mötesplatsen är en del i Nacka vatten och avfalls nya initiativ Slut cirkeln! med syfte att främja cirkulär ekonomi i Nacka. Besökarna får inspiration till en hållbar livsstil och en hållbar konsumtion som handlar om att dela, byta, laga, låna och lära av varandra.

Vi vill verka avfallsförebyggande och visa att det är  både enkelt och roligt att förändra sin konsumtion till att bli mer hållbar. Många tror att det krävs stora uppoffringar men faktum är att en hållbar konsumtion ofta spar både tid, pengar, utrymme och miljö. Det är något vi alla behöver eftersträva, säger Martina Bozic, Verksamhetsutvecklare Cirkulär Utveckling på Nacka vatten och avfall AB.

Den cirkulära hubben är en plats för reflektion och en kontrast till den köprush som pågår runtom i gallerian. Hit går man för att lära sig nya saker och inspireras av andra människor och för att få hållbara tips. Företag och andra aktörer bjuds in att testa och demonstrera hållbara lösningar, produkter och tjänster. Den cirkulära hubben är ett initiativ där olika aktörer samverkar kring cirkulär ekonomi i praktiken och utveckling mot ett om-och-om-igen-samhälle.

Martina Bozic

Genom att ta tillvara på det som redan är producerat och minimera sina nyinköp så har man gjort stora och viktiga insatser för att minska sin klimatpåverkan. När vi köper second hand, så minskar behovet av att tillverka nya saker. På det sättet spar vi på våra resurser och minskar avfallsmängderna. Det är när du faktiskt köper second hand och inte bara skänker dina gamla grejer som miljövinsten blir riktigt stor. I den cirkulära ekonomin finns inget avfall, bara resurser i ett oändligt kretslopp – en sluten cirkel, förklarar Martina. 

Den cirkulära hubben finns på plan 0, mittemot Kalaskompaniet i Nacka Forum. Under invigningshelgen var det fritt fram för besökarna att ta för sig av second-hand-klappar skänkta av Emmaus Stockholm och slå in dem med återbrukat material. Det fanns även möjlighet att pyssla och skapa sin egen hållbara julklapp och att få tips och inspiration av återbruksexperter på plats. Mötesplatsen kommer att vara öppen för hållbara tips och inspiration under köpcentrets ordinarie öppettider men håll utkik efter särskilda events som kommer att arrangeras av hubbens samarbetspartners.

Mer information om projektet Slut cirkeln! finns här.