Häng med till Sahara Marathon!

Vill du visa solidaritet med Västsaharas folk, samtidigt som du tar dig igenom öknen? Häng med oss och delta i solidaritetsloppet Sahara Marathon i de västsahariska flyktinglägren.

Den 25 februari år 2020 äger Sahara Marathon rum i de västsahariska flyktinglägren. För 20:de året i rad arrangeras loppet i syfte att uppmärksamma att drygt 170 000 människor bott i flyktingläger i öknen i över 40 år. Varje år kommer folk från hela världen för att delta. Vissa kommer för att de hört att det är ett av världens tuffaste maraton då en stor del av sträckan är på sand, men de flesta kommer för att lära sig mer om ockupationen av Västsahara och det viktigaste är att alla deltagare springer/går i solidaritet med det västsahariska folket. Det finns möjlighet att springa/gå 42 km, 21km, 10km eller 5km.

Mia Söllwander, deltagare i Sahara Marathon 2018, går i mål. Foto: Juan Obregón/Emmaus Stockholm.

Vill du följa med? Vi samordnar en grupp som åker ner tillsammans från Sverige. Hela resan tar cirka en vecka och kommer kosta omkring 10 000-12 000 kr, samt 1500 kr för avgift till loppet (med reservation för ändrade kostnader beroende på priser vid tidpunkt för bokning). Avgiften för loppet går till organisationen Sahara Marathon som arrangerar loppet och återinvesterar överskottet i västsahariska organisationer och projekt i flyktinglägren. Vi som arrangerar resan från Sverige tar inte ut någon avgift för att samordna och boka resan.

Resan tar ungefär en vecka. Vi bor hos västsahariska familjer i flyktinglägren. De får ekonomiskt stöd och har själva anmält att de vill ta emot gäster. De ordnar med mat, vatten och andra praktiska saker. Utöver solidaritetsloppet besöker vi projekt, skolor och organisationer i flyktinglägren för att lära oss mer om situationen.

Sista dagen för anmälan är 2 december 2019. Det är begränsat antal platser så anmäl dig så snart du bestämt dig för att åka med. Den 9 november håller vi i en första informationsträff som är öppen både för de som anmält sig men också för de som är nyfikna och ännu inte bestämt sig. Under träffen berättar vi mer om ockupationen av Västsahara, om loppet och vad du kan förvänta dig under resan. Tidigare Sahara Marathon-deltagare berättar också hur de upplevde resan och loppet.

Är du nyfiken på loppet och vill läsa mer kan du besöka bloggen Spring för frihet. Där bloggade fyra personer innan och under Sahara Marathon 2017. På den spanska organisationen Sahara Marathons hemsida kan du läsa mer om loppet och få tips på praktiska detaljer. Du kan också läsa en artikel i DN där två av deltagarna i Sahara Marathon 2019 intervjuas.

Kontakta kampanj@emmausstockholm.se om du vill veta mer om loppet eller skicka in en anmälan.

#springförVästsahara