Spring för frihet på Västsaharas nationaldag 27/2

Hur firas nationaIdagen i ett stulet land? Ett ockuperat land där grova kränkningar av mänskliga rättigheter äger rum och som dessutom befinner sig i krig? Det är verkligheten i Västsahara som ockuperats av Marocko sedan 1975. Nationaldagen den 27 februari sammanfaller även med Sahara Marathon – ett solidaritetslopp som arrangeras varje år. I år är loppet virtuellt så att alla kan delta världen över och visa sitt stöd för västsaharierna. 

När vi förra året uppmärksammade Västsaharas nationaldag uttryckte vi en önskan om att årets nationaldag skulle kunna firas i ett fritt Västsahara, istället har situationen för västsaharierna förvärrats.  Sedan kriget återupptogs i november 2020 utsätts civila, människorättsförsvarare och journalister för förföljelse, våld och fängslanden.  

Att Donald?Trump?erkände Marockos anspråk på Västsahara har?också bidragit till ytterligare spänningar i regionen.  Nu finns det krav på att Biden-administrationen ska ogiltigförklara Trumps beslut. Inget är ännu klart i frågan, men USA: s utrikesdepartement har uttalat att de stödjer FNs arbete för en fredlig lösning.  

På 1980-talet byggde Marocko en drygt 270 mil lång mur omgärdad av minor som delade landet itu. Detta utgör än idag världens längsta minfält.

Förtryck i 45 år

Konflikten i området har nu pågått i 45 år och 170?000 människor bor fortfarande i flyktingläger ute i öknen under allt svårare humanitära omständigheter. Redan 1963 beslutade FN att västsaharierna har rätt till självbestämmande, men de har fortfarande inte fått genomföra den utlovade folkomröstningen om självständighet. På 1980-talet byggde Marocko även en drygt 270 mil lång mur omgärdad av minor som delade landet itu. Detta utgör än idag världens längsta minfält. Förutom att Västsahara är ockuperat exploateras även landets naturresurser som borde tillfalla västsaharierna.  

Emmaus Stockholm verkar för att uppmärksamma västsahariernas situation. Vi påverkar för att den svenska regeringen ska medverka till ett slut på kränkningarna av mänskliga rättigheter och en fredlig lösning.  

Stötta västsahariernas kamp för frihet och spring för frihet! 

De senaste 20 åren har solidaritetsloppet Sahara Marathon sprungits av löpare från hela världen i Saharaöknen för att uppmärksamma konflikten i Västsahara. Årets lopp är digitalt och pågår under sista veckan i februari. 

De senaste 20 åren har solidaritetsloppet Sahara Marathon sprungits av löpare från hela världen i Saharaöknen för att uppmärksamma konflikten i Västsahara.

 

Du kan välja olika längd på sträcka du springer (5, 10, 21 eller 42 km). Delta i detta digitala event tillsammans med människor från hela världen och stöd västsahariska familjer. Allt du behöver göra att registrera dig genom att följa länken:   

Var med och spring för frihet – visa ditt stöd för ett av världens mest utsatta folk!