Västsahariska perspektiv på vita duken

Det finns inga nyhetsbyråer i det ockuperade Västsahara och oberoende journalister nekas att resa in i landet. Den katalanska filmregissören Jordi Oriola Folch reste in under täckmantel och gömde sig i ett hus i tre veckor för att skapa dokumentären ´Rifles or Graffiti´ som skildrar västsahariernas fredliga kamp mot ockupationsmakten Marocko.

Marocko har ockuperat Västsahara i 42 år. De västsaharier som lever under ockupationen utsätts ständigt för brott mot mänskliga rättigheter. Trots detta är det relativt tyst i media om konflikten. Det vill regissören Jordi Oriola Folch ändra på. Med dokumentären ’Rifles or graffiti’ vill han lyfta Västsahara högt på agendan internationellt.
– Syftet med dokumentären är att visa västsahariernas fredliga kamp mot ockupationsmakten. Jag vill visa människorna bakom icke-våldskulturen. Dokumentären riktar sig till en internationell publik, men den riktar sig också till västsaharierna. De har väntat så länge och är frustrerade och jag tror att om de ser dokumentären ser de också vad mycket de åstadkommit och kan få hopp, säger regissören Jordi Oriola Folch.

Jordi Oriola Folch. Foto: Juan Obregón/ Emmaus Stockholm

Nästan inga journalister tillåts resa in i Västsahara och det råder en absolut medieblockad. När Jordi besökte landet för att skapa dokumentären uppgav han att han var turist i passkontrollerna. När han väl släppts in och kommit hem till en aktivists hus så lämnade han inte huset en enda gång under sitt tre veckor långa besök.
– Jag lämnade inte huset för jag ville inte dra till mig uppmärksamhet hos polisen. Under min vistelse kom aktivister och besökte mig i huset och vi gjorde intervjuer i olika rum så att det skulle se ut som att vi varit på olika platser i dokumentären, säger Jordi Oriola Folch.

Marocko upprätthåller ett system där västsaharier riskerar våld, fängelse och tortyr om de dokumenterar vad som händer i det ockuperade området. Som utländsk journalist riskerade Jordi att bli utvisad om han blev påkommen.
– Jag var rädd. Inte för att bli torterad, men för att polisen skulle komma och förhöra mig och förstöra mitt material. Jag hade resväskorna redo hela tiden i fall att polisen skulle komma. Det fanns ett fönster i källaren och jag funderade på om jag var modig nog att fly. Skulle jag kunna fly i ett land där jag inte kan språket? Det kändes som att vara med i en film, säger Jordi Oriola Folch.

Jordi har vunnit flera utmärkelser på filmfestivaler och hans dokumentärer har sänts i flera tv-stationer runt om i världen. Han berör ämnen som mänskliga rättigheter, användningen av det offentliga rummet, hållbarhet, demokratiskt deltagande och samhällsarbete. Med dokumentären om Västsahara hoppas han att fler ska få reda på den bortglömda konflikten.
– Jag vill att de som ser dokumentären ska vara aktiva och fungera som ambassadörer för konflikten och berätta vidare om den. Efter filmvisningar brukar jag samla e-postadresser till personer i publiken som vill hjälpa till att maila journalister när något händer i Västsahara. Det gör att Västsahara förekommer oftare i pressen och det ger ringar på vattnet, säger Jordi Oriola Folch.

Dokumentären har översatts till ett tiotal språk och visats i flera delar av världen. Bland annat har filmen visats för FN i Genéve. När Jordi visat filmen i andra länder har han ibland stött på representanter från Marocko som filmat och fotat honom och tagit hans namn.
– Marockanerna har mitt namn och bilder på mig så jag kommer antagligen aldrig mer kunna återvända till Västsahara, avslutar Jordi Oriola Folch.

Bild från dokumentären ´Rifles or graffiti´.