Höjd moms på reparationstjänster gör att Sverige går åt fel håll

Textil- och modeindustrin står för nästan 10 procent av de totala koldioxidutsläppen. Att då höja momsen tillbaka till 12 procent för reparationstjänster går tvärtemot önskan att förebygga textilt avfall. Det skriver Brian Kelly, generalsekreterare från Artikel2. 

Med syfte att förebygga textilt avfall införs krav på separat insamling av textilier i Sveriges kommuner 1 januari 2025. Artikel2 välkomnar beslutet, men uppmanar också regeringen att göra om och göra rätt när det kommer till moms för reparationer. Den 1 april 2023 höjde regeringen momsen på reparationer från 6 till 12 procent. En omställning till cirkulär ekonomi genomförs inte av sig själv. Sänkt moms är ett viktigt styrmedel för att minska klimat- och miljöpåverkan från textilindustrin.

Textil- och modeindustrin beräknas stå för mellan 8-10 procent av de totala koldioxidutsläppen. Det gör industrin till en av de tio mest förorenande industrierna globalt. Enligt Naturvårdsverket konsumerar vi i Sverige 15,2 kilo textil per person varje år. En analys från 2016 visade att 7,6 kilo textilier varje år hamnar i restavfallet och går direkt till förbränning. Som en följd av textiliers ökade miljöpåverkan inkluderas åtgärder både i EUs strategi för cirkulär ekonomi och i Sveriges regerings klimathandlingsplan. En sådan åtgärd är EU-direktivet om separat insamling av textilavfall som träder i kraft den 1 januari 2025.

En momssänkning på reparationstjänster är nödvändig

Den viktigaste åtgärden för att ställa om till en mer hållbar textilhantering är att förlänga livslängden på befintliga plagg. Vi argumenterar för att en momssänkning på reparationstjänster därför är nödvändig för att effektivt maximera textiliers användning. Vi måste främja både second hand och reparationstjänster sida vid sida.

Läs hela debattartikeln här. 

Publicerad i Altinget 2024-03-21.

Sänkt moms på reparationstjänster är nödvändigt för att främja cirkulär textilhantering.

Relaterad läsning