Var med i Sahara Marathon: #Spring för frihet

Muren finns kvar, västsaharierna finns kvar. I år springer vi Sahara Marathon på distans för att uppmärksamma ockupationen av Västsahara. Var med och spring för frihet varje lördag, posta en bild på Instagram med: #Spring för frihet, och du har chans att vinna presentkort till en av våra butiker.

Varje år arrangeras Sahara Marathon, ett solidaritetslopp som hålls för att uppmärksamma och synliggöra konflikten i Västsahara.  Marocko ockuperar stora delar av Västsahara sedan 1975.  Marocko bröt eldupphöravtalet i november 2020, som varat sedan 1991 i väntan på en folkomröstning om Västsaharas självständighet, som fortfarande inte är genomförd.  

I vanliga fall skulle vi ha åkt ner till flyktinglägren, deltagit i loppet och visat solidaritet, men 2021 års lopp är inställt. Emmaus Stockholm bjuder istället in till att delta på distans via Instagram #Spring för frihet. 

Varje år i 19 år har loppet arrangerats i syfte att uppmärksamma ockupationen av Västsahara och lyfta situationen för de 170 000 västsaharier som bor som flyktingar i Tindouf i Algeriet som är beroende av humanitärt bistånd.  

Tävling 

Utmana dig själv och spring med varje helg i februari. Vi avslutar tävlingen lördag den 27 februari, på Västsaharas nationaldag. Se till att öka tempot på sista och viktigaste dagen för den här tävlingen. Nybörjare, motionär eller elit. Oavsett vem du är – Slå personbästa och spring för frihet! 

Regler 

Längd: 5km ,10km, 21 km eller 42 km, välj valfri sträcka. Sikta på en sluttid. Knyt på löparskorna och spring. Logga ditt resultat.  

Det går självklart bra att promenera sträckorna istället. 

Datum: alla helger i februari  

Priser: Vi lottar ut presentkort till vår butik i Liljeholmen varje lördag-söndag. Resultat presenteras på måndagen därefter.  

För att delta i tävlingen; ta en valfri bild av löprundan och posta på Instagram med #Springförfrihet under helgen. Du är nu med i utlottningen och tack för din medverkan. Lycka till! 

Läs även den fina krönikan: Sahara Marathon – bakom målsnöret, av vår kollega Lena.